Toeslagen 2024.

Veel toeslagen gaan in 2024 omhoog, wat verandert er voor jou?

Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Meer dan de helft van de Nederlanders ontvangt minstens één van deze toeslagen. In 2024 gaan drie van de vier toeslagen omhoog én komen er meer mensen voor in aanmerking wegens hogere inkomensgrenzen. Wat verandert er voor jou? Hoe weet je waar je recht op hebt? En waar kun je controleren of jij in aanmerking komt voor deze toeslagen? We leggen het uit in dit artikel.

Om te beginnen wat cijfers. In 2023 betaalt de Dienst Toeslagen 7,8 miljoen individuele toeslagen uit. Deze toeslagen vertegenwoordigen bij elkaar opgeteld een geldbedrag van 19 miljard euro. De toeslagen worden uitgekeerd aan 5,9 miljoen huishoudens, en dat gaat bij elkaar om 9 miljoen mensen.

In de meeste gevallen gaat dat om zorgtoeslag: 4,6 miljoen van de uitgekeerde toeslagen betreffen zorgtoeslag. Er wordt 1,5 miljoen keer huurtoeslag uitgekeerd. Daarna volgt het kindgebonden budget met 1 miljoen uitgekeerde toeslagen. Hekkensluiter is de kinderopvangtoeslag met 700.000 uitgekeerde toeslagen. Zo komt het aantal van 7,8 miljoen toeslagen tot stand.

Lees verder over de zorgtoeslag.

Overige toeslagen